Over de brug

De brug over de Koenensluis, brug 592, is een kunstwerk in het Amsterdamse Bos.

De brug werd ontworpen door Piet Kramer, bruggenarchitect bij de Dienst der Publieke Werken. Hij ontwierp voor het Amsterdamse bos allerlei typen bruggen, waarbij sommige wel sterk op elkaar lijken, maar die toch allemaal verschillen. Brug 592 uit 1954 ligt in de Koenenkade en maakt deel uit van de Koenensluis, die het verschil in waterpeil van de Nieuwe Meer en de Hoornsloot (een soort ringsloot om het Amsterdamse Bos) moet overbruggen. Kramer kwam hier met een hefbrug. Van Kramer is slechts een beperkt aantal hefbruggen bekend.

Het was een van de laatste bruggen van de hand van Kramer, want hij zou de Publieke Werken op de grens van 1952/1953 verlaten. De brug, alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers draagt Kramers handtekening in de balustrades en leuningen, die overal in het bos op zijn betonnen bruggen te vinden zijn. Het bestaat uit licht golvende motieven (net als de bruggen overal verschillend), gedragen door sierlijke balusters (ook overal verschillend). De siersmeedijzeren bovenlinten zijn middels een S-motief verbonden met de onderste linten. De brug is gebouwd op de fundamenten van het bovenhoofd van de Koenensluis en heeft een brugdek van stalen liggers met planken. Origineel had de brug nog brugdeuren, maar deze zijn in de loop der jaren verdwenen.

In 2009 is er herstelwerk uitgevoerd. De gemeente Amstelveen benoemde deze brug in 2013 tot gemeentelijk monument vanwege het sterk beeldbepalende karakter in de omgeving van de Nieuwe Meer. Bovendien is het de enig bekende hefbrug in miniatuuruitvoering en vond de gemeente Amstelveen de brug een wezenlijk onderdeel binnen het oeuvre van Kramer en de verzameling bruggen in het Amsterdamse Bos.

Gegevens Sluis en Brug Koenensluis :
Hoogte 2.40 M
Diepte 1.50
Wijd(breed) 4.50
Lengte 22.00 meter
Verval: 1.10 Meter
Nieuwe Meer : -6 NAP
Hoornsloot: -17 NAP